Ma 2024. április 27., |
||||||||
Egy félreismert hős a nők szolgálatában: a fehér árvacsalánValószínűleg mindannyiunk találkozott már a csaláncsípés okozta égető, maró érzéssel kirándulások vagy kerti munka során. Mit szólnánk hozzá, ha valaki azt mondaná nekünk, hogy ismer egy növényt, amely úgy néz ki, mint a csalán, széleskörű gyógyító erővel rendelkezik, de nem kell félnünk tőle, mert egyáltalán nem csíp? Igen, a fenti leírás a fehér árvacsalánra vonatkozik (latinul: Lamium album), mely valójában egyáltalán nem csalán, hiszen az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik, nem a csalánfélék (Urticaceae) közé. Míg a nagy csalán (Urtica dioica) sok ezer apró csalán szőre hangyasavat (és mellette még acetilkolint, szerotonint és hisztamint) bocsát ki, valamint nem rendelkezik az árvacsalánfélékre jellemző fehér ajakosvirággal, addig a fehér árvacsalán teljesen ártalmatlan növény, akár a vele való érintkezést tekintjük, akár belső alkalmazását. Emiatt nemcsak Magyarországon, de angolszász nyelvterületen is elterjedt népi elnevezése ennek a növénynek a "holtcsalán" (angolul: dead nettle). Az egész Európában, Ázsia különböző régióiban elterjedt fehér árvacsalán gyógyhatásában is különbözik a hagyományos nagy csalántól. Ez utóbbinak friss hajtásaival régen és ma is reumás betegeket "ütögetnek", teáját pedig évszázadok óta fogyasztják ízületi betegségek ellen. A fehér árvacsalánt ilyen célokra egyáltalán nem használják, közös tulajdonságaik csupán vizelethajtó, vértisztító hatásukban merülnek ki. Fontos tehát, hogy felismerjük, meg tudjuk különböztetni egymástól a két növényt. Ha nem boldogulunk a botanikai szakkönyvek adta leírások segítségével, nagy könnyítést jelenthet számunkra a Magyarország különböző tájait bejáró, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gyógynövénytúrák (www.gyogynovenyturak.hu) egyike, ahol részletesen megismerkedhetünk úgy a gyógynövények felismerésének apró trükkjeivel, mint a belőlük készült teák, krémek, fürdők helyes alkalmazásának fortélyaival Fehér árvacsalán a nők védelmébenAz erdők szélén és utak mentén gyakori, évelő növényt már évszázadok óta használják gyógyításra, bár a hivatalos orvostudomány csak bizonyos hatásmechanizmusait tudta tudományos kísérletekkel is igazolni, a népi gyógyászat és homeopátia ma is széleskörűen alkalmazza. Az akár fél méteresre is megnövő szőrös szárú fehér árvacsalán virágait és leveleit áprilistól júliusig gyűjtik. Tudományosan is alátámasztott e növény gyulladáscsökkentő hatása, akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazzák, s ezt őseink is tudták, így a népi gyógyászat eszköztárában a fehér árvacsalán a korpa eltávolításának és a fejbőrviszketés enyhítésének biztos módjaként szerepel, de ajánlják húgyúti és emésztési problémákra (hasmenés, gyomorhurut, felfúvódás), valamint álmatlanság* esetén is. Fő alkalmazási területe azonban mégiscsak a bőrbántalmak és gyulladásos betegségek enyhítése maradt a mai napig. A virágos hajtásokat például fürdők* formájában végbéltáji gyulladások kezelésében alkalmazzák, míg ekcémára borogatásként* ajánlott. Szintén fürdő, vagy tea* használatával menstruációs problémákon és a legkülönbözőbb női bajokon segít, például a hüvelygyulladáson vagy a leukorrhoea-n. A férfiak se vessék meg, hiszen a prosztatagyulladásra ajánlják* a népi gyógyítók. Ezentúl visszércsomók, aranyér, lábszárfekély kezelésére és a szájüreg, torok gyulladásainak mérséklésére is használják. A híres német gyógyító asszony, Maria Treben gyógyíthatatlan vesezsugor, vagy vizelési ingerrel járó vesegyulladás és művesekezelés esetén ajánlja; szerinte nagyon jó eredményt ad a közönséges galaj, az aranyvessző és a sárga árvacsalán (vagy az erősebb hatású fehér árvacsalán) 1:1:1 arányú keveréke*. A fehér árvacsalán állítólag hatásos a magas vérnyomás ellen, és elősegíti a kiválasztást is. Bár ezutóbbi hatások nem bizonyítottak, alkalmazhatjuk a növényt bátran, hiszen mai ismereteink szerint nincs káros mellékhatása, és nem is mérgező, sőt lúgosításra* vagy vértisztításra* is ajánlják a hat hetes fehér árvacsalántea-kúrát. *Álmatlanság ellen: 1-2 teáskanálnyi virágra tegyünk 1 csésze vizet, és forraljuk fel. 5 percnyi állás után leszűrve, mézzel ízesítve azonnal fogyasszuk. *Fürdő: 1 liter forró vízbe tegyünk 2 marék fehér árvacsalán-virágzatot, majd 20-30 perc elteltével szűrjük le, és adjuk a fürdővízhez. *Borogatás ekcémára: 2 kávéskanál szárított virágos hajtást 1 dl forrásban levő vízbe teszünk, 10 percig ázatjuk, és napi 2-3 alkalommal borogatunk vele. *Tea női problémákra: 2,5 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi fehér árvacsalán-virágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Ha kúraként alkalmazzuk, ne tartson két hónapnál hosszabb ideig. Körömvirággal és apróbojtorjánnal keverve erősíthető a hatás. Prosztata gyulladásra cickafarkkal és füzikével keverve ajánlott. *Treben keveréke: A keverékből 1 púpozott teáskanálnyit 2,5 dl vízhez forrásban levő vízhez adunk. 10 perc ázás után szűrve fogyasztjuk naponta kétszer. *Lúgosításra: A 6 hetes kezelés után 6 hét pihenő és megint lehet kezdeni elölről. Közben 2 naponta meg kell inni 2 dl vízben feloldott 1 teáskanál szódabikarbónás vizet. *Vértisztító: 1 teáskanál árvacsalánhoz kevés ürmöt, cukrot, és zsurlót adunk. Mindezt öt percig főzzük és 4-6 hétig reggelente egy csészével fogyasztunk belőle. Fehér árvacsalán, mint egzotikus konyhai alapanyagJótékony hatásait nem csak akkor tapasztalhatjuk meg, ha teaként vagy fürdőként alkalmazzuk e növényt. A konyhában is jó szolgálatot tehet, hiszen a gyakran használt nagy csalán mellett szintén főzeléknövényeink közé tartozik. Salátaként* is kiváló, de akadnak egészen pikáns receptek is, mint a chilis árvacsalán*, vagy az egzotikus árvacsalán-sör, melyekkel biztosan elkápráztatjuk a legkitartóbb szkeptikusokat is, így lehet a "nemcsípős" fogatlan oroszlánból hős, aki a konyhában sürgölődő hölgyeket is dicsfényébe vonja. Összesüthetjük szalonnával reggelinek, vagy omlettbe apríthatjuk a leveleket. Kísérletezzünk* bátran, hiszen ízre és illatra is finom növényről van szó. Az angolok szerint előnyösebb a nagy csalánnál például abból a szempontból, hogy kevésbé lesz "szőrös" tőle az étel, hiszen az árvacsalán jóval kevesebb csalánszőrt növeszt szúrós társánál. *Fehér árvacsalán saláta feta sajttal és görögdinnyével: *Csilis fehér árvacsalán: *Egy kísérlet eredménye, a Sült krumpli fehér árvacsalánnal:
Forrás: Gyógynövénytúrák.hu |
||||||||
Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS |