Ma 2017. február 27.,
hétfő
,
Ákos, Bátor
napja van.
Holnap
Elemér napja lesz.


Gyulladásos bélbetegek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) étrendje

Általános érvényű szabály, hogy a bélnyálkahártyát közvetlenül károsító, ingerlő anyagokat kiiktatjuk az étrendből. Ezek: bors, csípőspaprika, torma, mustár, hagyma, fokhagyma, alkoholos italok.

Kerüljük a nagy mennyiségű durva rostot (vízben nem oldódó rostot) tartalmazó zöldségféléket (káposztafélék, száraz hüvelyesek), a tömény édességeket (méz, jam, lekvár, tejcsokoládék, desszertek, cukorkák), és a sok cukorral készülő ételeket.

Tejet, tejterméket egyéni érzékenységtől függően fogyaszthat. Akut időszakban a tejet jobb kihagyni. Amennyiben laktóz intolerancia áll fenn (sajnos nagyon gyakori), érdemes külön gondot fordítani rá.

Hasmenéses időszakban ajánlottak a nyáklevesek (zabnyák, rizsnyák), az almapüré, főtt sárgarépa, banán, vizes kakaó, erősre főzött tea, pirítós, étcsokoládé.

Panaszmentes időszakban is legyen az étrend durva rost szegény, csípős fűszer mentes, zsírszegény.

Ízesítéshez használhatunk zöld fűszereket: petrezselyemzöld, zellerzöld, kapor, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, borsikafű, oregano, majoranna, zsálya, stb.

Ételkészítési eljárások közül részesítsük előnyben a főzést, párolást, gőzölést, grillezést, roston sütést, sütőpapírban, sütőzacskóban sütést. Sűríteni rántás helyett a habarást, hintést, száraz rántást ( a lisztet szárazon megpirítjuk és tűzről levéve keverjük hozzá az olajat) válasszuk.

Mindemellett ügyeljünk a megfelelő energia-, vitamin- és ásványi anyag pótlásra. Minden nap fogyasszon zöldségfélét és gyümölcsöt is. Energia pótláshoz célszerű az ételek dúsítása sovány tejporral, reszelt sajttal, tojással, kefirrel, joghurttal, vagy néhány csepp étolajjal.

A napi egy-kétszeri bőséges táplálkozás helyett inkább a napi öt-hatszori mértékletes étkezést válassza.

A következő táblázat tartalmazza az ajánlott és kerülendő élelmiszerek listáját.

  javasolt élelmiszerek nem javasolt élelmiszerek
kenyér, péksütemények fehér-, félbarna kenyér, zsemle, kifli barna kenyér, rozskenyér, korpás, magvas pékáruk, zsíros, kelt és hajtogatott tésztákból készült sütemények
tej és tejtermékek kefir, joghurt, zsírszegény sajtok, félzsíros tehéntúró- egyéni toleranciától függően zsíros tejtermékek: tejszín, zsíros füstölt sajtok, zsíros tehéntúró
tojás ételek készítéséhez felhasználható, esetleg lágy tojásnak magyaros rántotta, tükörtojás
húsok sovány baromfi, sertés marha, halhús főzve, párolva (vagdaltnak, húsgombócnak, felfújtnak), zsírszegény sütési technikával elkészítve (alufóliában, teflonban) bő zsírban sült húsok, pörköltek, füstölt, pácolt húsok, zsíros húsrészek (oldalas, füstölt tarja)
húskészítmények párizsi, krinolin szafaládé, virsli, Zala felvágott, pulyka java, pulykafelvágott, sonka szalámi, gépsonka, fitnesz sonka, csemege karaj. zsírosabb fűszeres készítmények, szalonnafélék, hurkafélék, füstölt készítmények, olajos halkonzervek
zöldség- és főzelékfélék a legtöbb főzelékféle ajánlható (sütőtök, egyéb tökfélék, fehérrépa, sárgarépa, pasternák, fejes saláta, paradicsom, paraj, sóska) főzve, párolva, gőzölve, főzeléknek (diétás rántással, lisztszórással, habarással sűrítve) száraz hüvelyesek, káposztafélék, vöröshagyma, fokhagyma
gyümölcsök miden gyümölcs, ami nem okoz panaszt apró magvas gyümölcsök (kivi, málna, eper), olajos magvak, éretlen gyümölcsök
zsiradékok növényi eredetű olajok állati eredetű zsírok, majonéz
italok szűrt gyümölcs-, zöldséglevek, tea, szénsav mentes ásványvíz, turmixitalok erős fekete kávé, szénsavas üdítők, alkoholtartalmú italok
www.dietetikamindenkinek.hu - vissza a főoldalra

Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2017

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share