Ma 2024. április 20., |
||
A daganatos betegség étrendi kezeléseA daganatos betegségekhez gyakran társul előrehaladó táplálkozási zavar (cachexia), ami különféle módon nyilvánulhat meg pl. étvágytalanság, súlyvesztés, izomgyengeség, sorvadás. A komoly problémát jelentő cachexia okai részben az alapbetegségben keresendők, hiszen a tumorsejtek ún. anorexiás faktort termelnek (pl citokinek). A növekvő tumorszövet nyomhat más szerveket, idegsejteket, ami fájdalmat okozhat. A daganatos betegség tudata gyakran idéz elő depressziót, és általános a rossz közérzet. A cachexia lehet a kezelések következménye is: nyálkahártya károsodás (súlyosabb esetben fekélyesedés), nyelvgyulladás, hányinger, hányás, hasmenés, ételundor (étel aversio) alakulhat ki, megváltozik az ízérzés, nyelési zavar léphet fel. Általában az emésztés és felszívódás hatásfoka is romlik. Az étrend legfontosabb célja a jó tápláltsági állapot elérése. Ezt minden hiedelemmel ellentétben fehérje gazdag étrenddel tudjuk biztosítani! Ha nem eszik elég fehérjét, akkor a saját fehérjéit kezdi bontani, de nem a daganat fehérjéit, hanem az izmokból, vérből. Ennek következtében legyengül a védekezőképessége (immunrendszere), csökken a vér szállító fehérjéinek mennyisége, romlik az emésztés (fehérje alapú enzimek hiánya), tápanyagok hasznosulása, erőtlenség és erőteljes sorvadas, testtömeg vesztés lép fel. Mindezek gátolják, hogy a kezeléssel járó megterhelést elviselje. Lehet rá példa, hogy káros a fehérje bő táplálás, ha a vesefunkciók rosszak (szérum-kreatinin magasabb 135 mikromol/l, illetve van a vizeletben fehérje). Májkómához közeli állapotban is csökkenteni kell a fehérjebevitelt, húsok helyett tejet, tejtermékeket, zöldségféléket fogyasszon. A tumort közvetlenül tápláló anyagokat kiiktatjuk. Mivel 1g tumor naponta
1,5 g szénhidrátot fogyaszt, ez azt jelenti, hogy kerülni kell a magas cukor
tartalmú ételeket, italokat. Összetett szénhidrátot -keményítőt- tartalmazó
termékeket nem kell korlátozni (lisztes termékek, zöldségfélék, rizs). Ha
különösebb panasza nincs, fogyasszon bőségesen gyümölcsöt, rostban gazdag
főzelékféléket, salátákat, gabona eredetű élelmiszereket. A zsiradékfogyasztást csökkentsük, főleg az állati eredetűeket és a bő zsírban sült, esetleg leégett, füstölt, pácolt, túl sós ételeket. Tartózkodjék a túl forró, túl hideg, csípős fűszerezésű ételektől, a szénsavas
és alkoholos italoktól. - Ha étvágytalan,akkor gyakori étkezések javasoltak, egyszerre kis mennyiségeket
fogyasszon, ételeket dúsíthatjuk tejporral tejföllel, tejszínnel, reszelt
sajttal, krémsajttal, margarinnal, kevés étolajjal, tojással (de fontos,
hogy ne nyersen adjuk hozzá: vagy nyersen tesszük az ételbe és együtt főzzük
készre, vagy főtt kemény tojást reszelünk bele). Törekedjünk arra, hogy a megfelelő tápanyag bevitelt az étrend fedezze,
ha ez nem lehetséges (további fogyás következik be), különböző készítményekhez
kell fordulnunk. Ha a megfelelő mennyiségű táplálékot nagy odafigyeléssel sem sikerül bevinni. Akkor meg kell próbálni iható teljes értékű tápszert beiktatni. Ezek különféle ízesítéssel kaphatók. Ha ennek ellenére tovább csökken a testsúly, akkor parenterális táplálásra is szükség lehet. | ||
Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS |