Ma 2018. március 20.,
kedd
,
Klaudia, Alexa
napja van.
Holnap
Benedek, Napsugár napja lesz.


 
BMI (testtömeg index) kalkulátor
Testtömege (kg):
Magassága (cm):

Fogyókúra

Az elhízásról

Kimutatások szerint hazánk lakosságának több mint 30%-a elhízott. Ez nemcsak esztétikai, hanem komoly egészségügyi probléma is.

Az elhízás káros következményei közé tartoznak a megemelkedett vérzsírszintek miatt kialakuló betegségek. Emelkedik a vér triglicerid szintje, LDL koleszterin szintje és csökken a védő HDL koleszterin szint. Mozgásszegény életmódunkkal párosulva kialakul az érelmeszesedés, magas vérnyomás, más szív és érrendszeri betegségek, amik talaján bármikor bekövetkezhet a vezető halálokok közé tartozó szívinfarktus.

Az elhízás jelentős rizikó tényezője a II. típusú, úgynevezett nem inzulinfüggő cukorbetegség kialakulásának, ami a sejtek cukorfelvevő képességének csökkenése miatt jön létre. Gyakorlatilag minden elhízott magában hordozza a cukorbetegség kialakulásának lehetőségét.

Az epekő képződés is pozitív összefüggést mutat a túlsúllyal.

Láthatjuk tehát, hogy testtömegünk milyen szoros összefüggésben van egészségi állapotunkkal. Ha még nem alakultak ki súlyos problémák, sokat tehet egészsége megőrzéséért. Egy elhízott ember 10-15%-os fogyást követően, ezen betegségek kockázati tényezőit átlagos szintre csökkentheti.

Testtömegünk megítélése

fogyókúrafogyi

Mielőtt bármilyen túlzásba esnénk testtömegünk megítélése kapcsán, álljunk rá egy lehetőleg pontos mérlegre (a háziorvosnál biztosan akad egy hitelesített példány), és számoljuk ki testtömegindexünket (Body Mass Index=BMI). Jelenlegi testtömegünket (kilogramm) osszuk el a magasságunk négyzetével (méter).

A fogyókúra buktatói

Legtöbben így tavasszal, vagy nyár elején szembesülünk a ténnyel, hogy nyári ruháink túlságosan feszülnek rajtunk, esetleg magunkra sem tudjuk venni őket, nem is beszélve a fürdőruháról. Gyorsan, kapkodva nekilátunk valamilyen diétának. Sajnos ezt hamarosan megunjuk, „nem fér bele a napi munka beosztásunkba”. Az évi 1-2 kg-ból, 10-15 év alatt, 10-20 kg lesz....

Néhányan sikeresen véghezvisszük fogyókúránkat, megnyugodva abbahagyjuk, és meglepve tapasztaljuk, hogy néhány hónap múlva legalább annyit vagy többet mutat a mérleg, mint a fogyás előtt. Ezen ciklusok ismétlődése a yo-yo effektus.

Realitások

Van mód arra, hogy elkerüljük a visszahízást: reális célokat kell kitűzni magunk elé, változtatni kell életmódunkon, meg kell tanulnunk tudatosan táplálkozni!

Az ideális fogyás üteme 0.5 kg hetente, tehát kb. 2 kg egy hónap alatt. 10 kg testtömeg csökkenésre 5 hónapot kell várnunk. Láthatjuk, hogy türelemre és kitartásra van szükségünk az eredményes fogyás megvalósításához. A tíz év alatt felszedett plusz súlytól nem lehet néhány hét alatt megszabadulni!

Milyen fogyókúra az amit hónapokig, évekig kell folytatnom? Ez a kérdés mindenkiben felmerül. A válasz az, hogy nem egyszerűen fogyókúráról, hanem a tudatos táplálkozás elsajátításával, megfelelő testmozgás beiktatásával -életmód váltásról van szó. Az elhízás nem egy gyógyítható betegség (hacsak nem hormonális okai vannak, bár ez nagyon ritka). Számolnunk kell azzal, ha visszatérünk régi, rossz táplálkozási szokásainkhoz és életmódunkhoz, a hízás újra beindul.

Tudomásul kell vennünk azt is, hogy csodaszerek nincsenek. Persze vannak olyan táplálékkiegészítők, amelyek kedvező tulajdonságait kihasználhatjuk a fogyókúra során, de tévedés lenne csak ezekre hagyatkozni, hiszen nem fogyaszthatjuk őket állandóan.

Kezdjük a fogyókúrát!

mérlegMérjük meg aktuális testtömegünket, magasságunkat, írjuk be egy füzetbe. Számoljuk ki mennyi az ideális testtömegünk, hány kg-ot szeretnénk leadni, ezeket is írjuk be, valamint a dátumot. Ezután hetente legalább egyszer álljunk rá ugyanarra a mérlegre, ha lehet azonos időben, ruha nélkül, vagy ugyanabban a ruhában. A kapott értékeket jegyezzük le.

Fogyni akkor tudunk, ha ún. negatív energiamérleget érünk el. Azt jelenti, hogy kevesebb energiát vegyünk magunkhoz, mint amennyit a szervezet felhasznál. Ha a napi szükségletünknél 500 kcal-val fogyasztunk kevesebbet, két hét alatt 7000 kcal-tól szabadultunk meg, ami 1 kg testtömegnek felel meg (500 kcal = 1,1 liter kóla energiája).

Bevált gyakorlat, hogy testtömegtől függetlenül, nők általában 1200 kcal-, férfiak 1500 kcal-tartalmú étrenddel fogyókúráznak. Ilyen kis energiabevitel mellett fontos a tápanyagok helyes megválasztása, hogy minden szükséges elemet bejuttassunk a szervezetbe, ne alakuljanak ki hiánybetegségek.

Létezik ennél is alacsonyabb energiatartalmú diéta 400-800 kcal/nap, ami csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható, különben életveszélyes lehet.

Az egyénre szabott energiatartalom meghatározásához érdemes szakember segítségét kérni.

papír-ceruzaAz első héten tegyünk papírt, ceruzát zsebünkbe, és minden falatot írjunk fel, amit eszünk vagy iszunk: mit-mikor-mennyit? Sokan csak este, a cetli tartalmát böngészve jövünk rá, mennyi mindent elfogyasztottunk, automatikusan, nem is tudatosult bennünk, hogy eszünk.

Fontos beszélnünk róla, hogy a fogyás mértéke a gyakorlatban nem pontosan heti 0.5 kg. A fogyókúra kezdetekor nagyobb mértékű fogyás tapasztalható, akár 4-5 kg is lehet. Tudnunk kell, hogy ez nem mind a tényleges testtömeg, hanem nagy része víz. Utána a fogyás mértéke viszonylag állandósul, de kisebb lesz, mint az elején. A kezdeti sikerek után mellbevágó lehet, amikor súlyunk nem csökken, pedig betartjuk a diétát. Nyugodjunk meg, nem rossz a diéta, mi sem vagyunk hibásak, egyszerű élettani dologról van, csökken az alapanyagcserénk. Néhány nap (esetleg egy hét) stagnálás után újra fogyni fogunk. A kitűzött testtömeg elérése felé egyre lassabb ütemű lesz a fogyás.

Ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról! Ha felkeresünk egy testnevelőt vagy gyógytornászt, biztosan össze tud állítani nekünk olyan mozgásprogramot, ami munka, vagy otthoni elfoglaltság mellett is kivitelezhető, nem igényel plusz időt. Mivel mozgáskor több energia használódik fel, mint nyugalmi helyzetben, a rendszeres testmozgással nagyban hozzájárulhatunk diétánk sikeréhez.

Érdemes körfogatokat is mérni: kart, derekat, csípőt, combot. Előfordulhat, hogy tömegünk nem csökken, de a körfogatok valamelyike igen, ez rendszeres testedzés esetén valószínű. Az épülő izomszövet tömege megegyezhet a leadott zsírszövet tömegével, de térfogata kisebb.

Amire figyeljünk

bevásárló kocsiMivel életmódváltásról beszélünk, tiltott ételek nincsenek, hiszen senkitől sem várható el, hogy örökre lemondjon kedvenc ételéről. A napi rutint úgy kell alakítani, hogy táplálkozás élettani szempontból kedvezőbb élelmiszerek alkossák étrendünk gerincét, amibe a kevésbé ajánlottak közül is beiktathatunk időnként egyet-egyet, olyan mennyiségben, ami az adott étkezés energiakeretébe belefér. Ha valamilyen okból egy nap minden határt felrúgtunk, másnap tarthatunk egy szigorú folyadéknapot. Arra ügyeljünk, hogy ilyen eset ne forduljon elő pl. heti rendszerességgel. Bizonyos ételek a kerülendők csoportjából szakszerű nyersanyag válogatással vagy újfajta készítési móddal, az ajánlottak közé lesznek sorolhatók.

Vásárlás előtt készítsünk listát, próbáljunk ellenállni a hipermarketek csábító akcióinak és tényleg csak a szükséges termékeket vásároljuk meg. Főleg a nassolni valókat tartalmazó polcokat kerüljük el. Soha ne menjünk éhesen vásárolni, hogy ne vágyakozásunk tárgyait rakjuk a bevásárlókocsiba, hanem megfontoltan az étrendünkbe illő termékeket. Ezzel a módszerrel pénzt is megtakaríthatunk.

Naponta 4-5 alkalommal együnk, lassan, jól megrágva az ételt. Ha módunkban áll, szépen megterítve, nyugodt körülmények között étkezzünk. Mivel a megszokottnál kisebb mennyiségű ételt fogyaszthatunk el, tegyük inkább kis tányérra. Jobban esik teli kistányért látnunk, mint a nagyot félig üresen.

A reggeli és ebéd bőségesebb, vacsora kevesebb legyen.

Az étkezések között ne nassoljunk!

Az étrend összeállítása

nocukorElső lépésként szabaduljunk meg a luxusenergiától. Mivel a cukor sem vitaminokat, sem ásványi anyagokat nem tartalmaz, csupán „üres kalóriát” jelent, teljes egészében iktassunk ki minden cukor tartalmú ételt és italt. Az italokra nagy hangsúlyt fektessünk hiszen néhány pohárnyi cukrozott üdítő, tea vagy kávé 1 - 2 étkezés energiáját jelentheti, pedig nem enni, csak inni szerettünk volna.

Kerüljük a cukor, édességek, méz, lekvár, jam fogyasztását!

Édesítésre használjunk mesterséges édesítőszereket! Ha főtt ételt szeretne édesíteni, a főzés végén adja hozzá, mert a legtöbb édesítőszer magas hő hatására elbomlik.

Az étkezések alapját a rostban gazdag, növényi eredetű élelmiszerek alkossák, kenyerek közül a korpás-, barna-, rozskenyér. Ajánlott a zabpehely, egyéb pelyhek, barna rizs, zöldségfélék közül szinte mindegyik (kukorica és sütőtök csak mértékkel). rostokA zöldségeket a hagyományos rátással készülő főzelék helyett inkább nyers salátaként, gőzölve, párolva készítse el. Salátaöntetnek ajánlott a kefir, joghurt, citromlé. Kis mennyiségben is rengeteg kalóriát tartalmaz a majonéz, ezért salátaöntetből ajánlott kihagyni.

A magas rosttartalomnak nagyon fontos szerepe van a fogyókúrában és az egészséges táplálkozásban is. Rostban gazdag élelmiszerek rágása hosszabb időt vesz igénybe, nő a teltségérzet (jóllakottság érzet), késlelteti a gyomorürülést (később leszünk újra éhesek), és segítenek a székrekedés kialakulását megelőzni, természetesen ehhez sok folyadékot is kell fogyasztani.

Fogyókúrában legjobban hasznosuló ital a szénsavmentes ásványvíz. Fogyasztható még tiszta víz, zöldséglé, koffeinmentes tea: gyümölcstea, csipkebogyó, hibiszkusz, hársfa, csalán, menta, kamilla stb. vízMértékkel rostos gyümölcslé vagy turmix ital.

Alkoholos italok teljes mértékben ellenjavalltak, részben magas energiatarta1muk miatt, részben azért, mert serkentik az anyagcserét, emiatt éhesebbek leszünk, másrészt az idegrendszerre gyakorolt hatása miatt nehezebben tudjuk magunkat evési kontroll alatt tartani.

Nyers gyümölcsöt naponta érdemes fogyasztani, de 20-30 dkg elégséges.

Húsok közül fogyasszunk baromfit, bőr nélkül (a bőrt ne is főzzük az ételbe, mert rengeteg koleszterin fő ki belőle), nyulat, vadhúsokat. Ehetünk marhahúst és sertést is, de mindig sovány húsrészt vásároljunk. A látható zsírt nem tartalmazó húsdarabnak is van zsírtartalma. A tengeri halak húsa nagyon kedvező zsírsav összetételű, fogyókúra során is kiemelten ajánlottak. Zsírszegény technológiával készítve, semmiképp sem olajos hal formájában.

Zsírszegény ételkészítési technológiák közé tartozik a főzés, párolás, gőzölés, grillezés, alufóliában-, sütőpapírban sütés, cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítés.

Tejtermékek közül szintén a zsírszegények ajánlottak 1.5%-os tej, 12%-os tejföl, vagy helyette kefir, joghurt, light gyümölcsjoghurtok, félzsíros tehéntúró, ömlesztett sajtok helyett sovány, esetleg félzsíros daraboltak. Tejszínes készítményeket inkább hagyjuk az üzlet polcán.

Tojást kemény- vagy lágy tojásként fogyasszunk, a háziasan készülő rántotta jobb ha kimarad.

Sertés-, baromfi-, egyéb zsírokat hanyagoljuk, főzéshez olajat, olívaolajat, margarint használjunk, azt is csak minimális mennyiségben. Kenyerünket csak vékonyan kenjük csökkentett zsírtartalmú margarinnal, az sem baj ha elfelejtjük megkenni.

rozmaring

Hogy mindig jó ízű legyen ételünk, bőségesen használhatunk zöldfűszereket az ízesítéshez: petrezselyemzöld, zellerzöld, bazsalikom, kapor, borsikafű, kakukkfű, oregano, majoránna, zsálya, babérlevél, lestyán, rozmaring stb.

Fel az oldal tetejére

 

Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2018

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share