Ma 2024. március 28., |
|||||||||||||||||||||||||||||||||
Interstitialis cystitis diétás kezeléseAz interstitialis cystitis a húgyhólyag falának nemspecifikus gyulladása, mely a hólyagfal fibrotikus (kötőszövetes) átalakulását okozza. Ezzel együtt jár a fokozatos hólyagkapacitás csökkenés, súlyosabb esetben fekélyes elváltozás is kialakulhat. A betegség tünete az erős, gyakori vizelési inger és/vagy hólyagtáji fájdalom. A vizelet baktérium tenyésztése negatív. A kórkép az esetek 80%-ában javuló-stagnáló, 20%-ban fokozatosan súlyosbodik. A diéta alapja azon élelmiszerek és italok kerülése, amik irritálják a húgyhólyagot. Az interstitalis cystitisben szenvedőknek a diéta segíthet a tüneteket csökkenteni. A diéta pontos meghatározása nem lehetséges a nagyfokú egyéni érzékenység miatt. Az eddig megkérdezett betegek tapasztalatai alapján meghatározhatjuk a diétás irányelveket. Vannak olyan élelmiszerek, élelmiszer csoportok, amik a legtöbb IC-s betegnél nem okoznak panaszt, ezek ismerete nagy segítséget jelent egy saját eliminációs étrend kialakításához. Az eliminációs étrend azt jelenti, hogy azokat az ételek fogyaszthatja kizárólag, ami biztosan nem okoz panaszt és lassan, 2-3 naponta vezetünk be olyan új élelmiszert, amiről nem tudjuk milyen hatást vált ki. Minden beteg számára ajánlott a napi többszöri kis étkezés, a nagy bőséges evés helyett. Mindenképpen táplálkozási naplót kell vezetni, amelyben minden elfogyasztott ételnek és italnak szerepelnie kell. Néhány hétig azokat az ételeket és italokat fogyassza, amik nem okoznak panaszt, majd lassan, egyeséves lehet bevezetni a kérdéses ételeket és italokat, amelyek a kerülendő listán szerepelnek. Ha az újonnan bevezetett élelmiszer vagy ital nem okoz problémát, továbbra is fogyaszthatja. Amennyiben olyan élelmiszert fogyasztott, ami kedvezőtlen tüneteket váltott ki, az a továbbiakban kerülendő. Ha kedvenc étele vagy itala is a kerülendő listára került és nagyon nehezen mond le róla, megpróbálhatja maximum heti egy alkalommal fogyasztani nagyon kis mennyiségben. Várhatóan csak enyhe panaszokat okoz, ha heveny tünetek jelentkeznek, természetesen nem fogyasztható az adott élelmiszer. Több betegnél fordult elő egyéb tünet is, amit valamilyen ételallergia vagy intolerancia okoz. Gyakori a búza, rozs, zab, árpa (glutén) allergia, kukorica, tejallergia és a laktóz intolerancia. A legtöbb beteg probléma nélkül fogyaszthat enyhe fűszerezésű rizst, burgonyát, tésztát, a zöldségek nagy részét, húst, csirkét. Tehát ezek az élelmiszerek képezhetik a diéta alapját, ezekkel az alap élelmiszerekkel tápláló és finom ételeket lehet készíteni. Továbbra is főzhet az egész családnak együtt, hiszen a fenti élelmiszerek az alapelemei egy egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Némi módosításra azért szükség lehet, pl. az ételkészítéskor a készételből kiveszi saját adagját mielőtt a többit erősebben fűszerezi. Ügyeljen a rostbevitelre a megfelelő bélmozgás biztosítására. Olvassa el az élelmiszerek címkéjét. Minél kevesebb összetevőt tartalmaz az adott étel, annál biztonságosabb lehet az IC-s betegek számára. Különösen fontos, hogy ne tartalmazzon sokféle adalékanyagot. Kerülje a szénsavas italokat, vagy keverje ki a szénsavat belőle, illetve adjon hozzá egy csipet sót, annak gyengítésére. Alkoholos italok kerülendők, az alkohol tartalmú mártásokat forralja fel fogyasztás előtt. A magas savtartalmú italok nem előnyösek, de kereskedelmi forgalomban kapható már alacsony savtartalmú gyümölcslé (narancs, alma). A fogyasztható és kerülendő élelmiszerek a következők:
Ha heveny tünetek jelentkeznek étkezés után, akkor bőséges vízivással higítsuk a vizeletet. Vitaminkészítmények is okozhatnak panaszt. Általában a C-vitamin (savassága miatt) és a B-vitaminok jelenthetnek gondot. Zsírban oldódóak és ásványi anyagok jól tolerálhatók. Ha vitaminkészítményt vásárol, ne multivitaminokat, hanem az egyes vitaminokat külön-külön, így jobban tudja ellenőrizni az egyes vitaminok hatását, megfigyelheti melyik vált ki panaszt. A helyes diéta kikísérletezése, összeállítása időigényes folyamat és sok türelmet igényel, de érdemes végigcsinálni, mert jelentős tünetcsökkenést eredményez. A cikk az amerikai betegszövetség ajánlásai alapján készült. Amennyiben segíteni szeretne az adatok pontosításában, esetleg táplálkozási- és hozzá tartozó tüneti naplóját megosztaná velünk, örömmel vesszük, ha elküldi e-mail címünkre. Az élelmiszer lista bővítésével egyre több betegnek segíthetünk. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS |