1 HETES MINTAÉTREND refluxos betegeknek
1.nap
Reggeli: gépsonka, Trappista sajt, margarin, zsemle, paprika, zöld tea
Tízórai: körte, háztartási keksz
Ebéd: daragaluska leves, főtt húsgombóc, alma mártás, burgonyahab
Uzsonna: sajtos croissant
Vacsora: melegszendvics (kenyér, vaj, pulyka java, sajt)
2.nap
Reggeli: májkrém, kenyér, alma, csipkebogyótea
Tízórai: banán
Ebéd: tejfölös burgonya leves, alufóliában sült csirkecomb, párolt rizs,
paradicsom saláta
Uzsonna: sajtos pogácsa
Vacsora: csirkemell sonka, ömlesztett sajt, kifli
3.nap
Reggeli: vajas pirítós, karamellás tej
Tízórai: mandarin
Ebéd: olasz zöldségleves, rakott tök, ízes piskóta tekercs
Uzsonna: fahéjas sült alma
Vacsora: tojáskrém, zsemle, szénsavmentes ásványvíz
4.nap
Reggeli: főtt virsli, kenyér, (mustár, ketchup nélkül), hársfa virág tea
Tízórai: mangó
Ebéd: zellerkrém leves, roston sült afrikai harcsafilé, párolt vegyes zöldség,
főtt burgonya
Uzsonna: barackos túrókrém
Vacsora: zalai felvágott, vajkrém, kenyér
5.nap
Reggeli: uzsonnasonka, lestyános sajt, kifli, pritamin paprika, almalé
Tízórai: meggybefőtt, babapiskóta
Ebéd: köményleves pirított zsemlekockával, töltött padlizsán, túró rudi
Uzsonna: alma, Hamlet (puffasztott natúr rizspehelyszelet)
Vacsora: vagdalthús, kenyér
6.nap
Reggeli:főtt tojás, zsemle, margarin, borjú párizsi, tea
Tízórai: narancs
Ebéd: pulyka ragu leves, sonkás-sajtos tészta, fejes saláta
Uzsonna: puding
Vacsora: zöldséges,párolt halfilé
7.nap
Reggeli: kuglóf, kakaó
Tízórai: barackos joghurt friss mandarin darabokkal
Ebéd: csontleves, natúr sertés szelet, petrezselymes burgonya, uborka saláta
Uzsonna: tejberizs
Vacsora: sárgarépa rolád sajtmártással
Receptek
Daragaluska leves
Hozzávalók 4 személyre:
sárgarépa...................5 dkg
petrezselyemgyökér...5 dkg
zeller..........................5 dkg
karalábé.....................5 dkg
margarin....................1 kávéskanál
só, petrezselyemzöld
daragaluskához:
búzadara...................6 dkg
margarin....................3 dkg
tojás.........................1 db
Elkészítés:
A répát és gyökeret karikára vágjuk, a zellert és karalábét felkockázzuk.
A margarinnal és kevés vízzel pároljuk, ha félig puha felöntjük 1l vízzel.
Sóval, petrezselyemzölddel ízesítjük. Közben elkészítjük a galuska tésztáját,
a hozzávalókat jól összedolgozzuk és negyed órát állni hagyjuk. A levesbe
szaggatva készre főzzük, sóval utóízesítjük.
Főtt húsgombóc
Hozzávalók 4 személyre:
Sovány színhús....350 g,
Tojás..................1 db,
Rizs.....................80 g,
Só, petrezselyemzöld.
Elkészítés:
A húst kétszer ledaráljuk, összekeverjük a tojásfehérjével, rizzsel és
az ízesítőkkel. Két gombócot formázunk, melyet forrásban lévő sós vízben
kb. 15 percig főzünk.
Almamártás
Hozzávalók 4 személyre:
Alma...............400 g,
Kristálycukor....20 g,
Citrom.............1 db,
Liszt................20 g,
Tejszín............1 dl
Elkészítés:
Az almát a cukorral és a citromlével puhára főzzük, a lisztet a tejszínnel
jól elkeverve behabarjuk. Mártás sűrűségűre főzzük.
Burgonyahab
Hozzávalók 4 személyre:
burgonya.........80 dkg
só
Elkészítés:
A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük és burgonyanyomón átpréselve,
laza halmokat készítünk belőle. Ha nincs burgonyanyomónk, burgonya törővel
jól összetörjük.
Tejfölös burgonyaleves
Hozzávalók 4 személyre:
burgonya................................30 dkg
sárgarépa...............................5 dkg
petrezselyem gyökér..............5 dkg
liszt........................................20 g (2 csapott evőkanál)
tejfö......................................1 pohár
fűszerpaprika (nem csípős).....1 teáskanál
paradicsom.............................1 db
paprika...................................1 db
só, petrezselyemzöld
Elkészítés:
A kockára vágott burgonyát feltesszük 1 liter hideg vízben főni, beletesszük
a paprikát, paradicsomot, karikára vágott sárgarépát és gyökeret. Megsózzuk
és addig főzzük, amíg a zöldségek majdnem puhák. A tejfölt kikeverjük
a fűszerpaprikával, liszttel és behabarjuk vele a levest. Hozzáadjuk a
petrezselyemzöldet is és jól összeforraljuk.
Paradicsomsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
paradicsom.............40 dkg
citrom....................0,5 db
cukor.....................1 teáskanál
olívaolaj..................2 teáskanál
só, csipet bazsalikom
Elkészítés:
A paradicsomszeleteket enyhén megsózzuk a bazsalikomot belekeverjük az
olívaolajba, hozzáadjuk a citrom levét és a cukrot, jól összekeverjük
és a paradicsomra locsoljuk.
Olasz zöldségleves (kímélő változat)
Hozzávalók 4 személyre:
burgonya..........................8 dkg
sárgarépa.........................8 dkg
petrezselyem gyökér........8 dkg
zellergumó.......................2 dkg
kelkáposzta......................8 dkg
karalábé...........................2 dkg
étkezési paprika...............4 dkg
paradicsom......................4 dkg
Óvári sajt.........................4 dkg
étolaj...............................2 teáskanál
sűrített paradicsom...........1 teáskanál
kakukkfű, só, petrezselyemzöld, borsikafű
Elkészítés:
A metéltre vágott sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét az olajon
átfuttatjuk, felöntjük vízzel vagy csontlével, beletesszük az ugyancsak
metéltre vágott burgonyát és kelkáposztát. Sózzuk, borsikafűvel, kakukkfűvel,
sűrített paradicsommal, petrezselyemzölddel ízesítjük. Amikor majdnem
kész, beletesszük a kockára vágott étkezési paprikát és paradicsomot.
Átforraljuk és reszelt sajttal megszórva fogyasztjuk.
Rakott tök
Hozzávalók 4 személyre:
spárgatök (főzőtök)......1 kg
tejföl.............................1 pohár
darált sertéshús.............0,5 kg
rizs................................6 dkg
tojás.............................1 db
só, borsikafű, fűszerpaprika
Elkészítés:
A húst teflonserpenyőben feltesszük a tűzre és addig kevergetjük, míg
színe elhalványodik. Ha közben engedett levet fedő alatt pároljuk tovább,
ha nem annyi vizet öntünk alá, ami majdnem ellepi. Amikor félig puha,
ízesítjük sóval, borsikafűvel. Ha teljesen megpuhult és a víz is elpárolgott,
hozzáadjuk a fűszerpaprikát, levesszük a tűzről. Amíg a hús párolódik
megtisztítjuk a tököt és megmossuk a rizst. A rizst jól összekeverjük
a párolt darált hússal és a felvert tojással. Hőálló üvegtál alját vékonyan
kikenjük tejföllel, beleteszünk egy sor karikára vágott tököt, ezt is
vékonyan megkenjük tejföllel, majd rátesszük a töltelék felét. Újabb sor
tök, tejföl, töltelék másik fele és tök a sorrend. Tetejét szintén tejföllel
kenjük meg és 1800C-os sütőben, 30-40 perc alatt készre sütjük.
Tojáskrém
Hozzávalók:
főtt kemény tojás....4 db
tejföl.......................1 dl
margarin vagy vaj 1 teáskanál
só
Elkészítés:
A megfőtt tojásokat összetörjük enyhén sózzuk és margarinnal, tejföllel
krémes állagúra keverjük.
Zellerkrém leves
Hozzávalók:
zellergumó...............30 dkg
vaj...........................2 dkg
liszt..........................2 dkg
tej............................1 dl
habtejszín.................1 dl
tojássárga................1 db
zellerlevél, só
Elkészítés:
A zellergumót vékony szeletekre vágjuk, majd vajon átfuttatva vizet öntünk
rá és sóval zellerzölddel ízesítjük. Ha puha, elpárologtatjuk a lét és
liszttel meghintjük, alaposan összekeverjük. kevés vízzel felöntjük és
átturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejet és ha szükséges még vizet is. A tejszínt
a tojássárgájával kikeverjük és óvatosan a leveshez adjuk. Jól összeforraljuk
és friss zellerzölddel meghintve tálaljuk.
Töltött padlizsán
Hozzávalók:
padlizsán.....................2 db (kb.60 )dkg
darált sertéshús...........0,5 kg
tojás...........................1 db
paradicsom.................1 db
tv paprika....................1 db
só, borsikafű, fűszerpaprika
Elkészítés:
A sertéshúst a töltött tökhöz hasonlóan megpároljuk, ízesítjük a fűszerekkel,
hozzáadjuk a tojást. A padlizsánt megmossuk, a szárát levágjuk és hosszában
félbe vágjuk. A padlizsán közepét kivájjuk és ételízesítővel megszórva
tepsibe tesszük. A fél padlizsánokat megtöltjük a hússal, szintén a tepsibe
rakjuk. tetejére paprikát és paradicsomot karikázunk. A tepsi aljába kb.
egy ujjnyi vizet öntünk. A tepsit nem kell lefedni. Előmelegített 180fokC-os
sütőben egy óra alatt készre sütjük.
Pulyka ragu leves
Hozzávalók:
pulykamell...................30 dkg
burgonya.....................8 dkg
sárgarépa....................10 dkg
petrezselyem gyökér....8 dkg
zöldborsó....................20 dkg
házi tarhonya...............6 dkg
só, kapor
Elkészítés:
A felkockázott pulykamellet hideg vízben feltesszük főni. Sóval ízesítjük.
Egy óra múlva hozzáadjuk a zöldborsót és egy teáskanál friss kaprot, vagy
fele annyi szárítottat. Fél óra elteltével hozzáadjuk a felkarikázott
zöldségeket, a kockára vágott burgonyát és a tarhonyát is. Lassú tűzön
készre főzzük, sóval utóízesítjük. Ízlés szerint tejföllel is fogyaszthatjuk.
Sonkás-sajtos tészta
Hozzávalók:
szarvacska tészta....30 dkg
gépsonka................10dkg
Trappista sajt...........20 dkg
tejföl.......................1 pohár
olaj.........................1 teáskanál
só
Elkészítés:
A tésztát sós vízben kifőzzük. A gépsonkát kockára vágjuk, az olajon
megpirítjuk. A leszűrt tésztát elkeverjük a pohár tejföllel, hozzáadjuk
a sonkát és a reszelt sajt nagy részét. Óvatosan összekeverjük, tetejét
megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
Zöldséges,párolt halfilé
Hozzávalók:
heck filé...........................40 dkg
sárgarépa........................20 dkg
petrezselyem gyökér.......10 dkg
burgonya.........................20 dkg
zeller gumó......................5 dkg
vöröshagyma...................5 dkg
édeskömény....................2 dkg
citrom.............................1 db
olívaolaj...........................2 evőkanál
só
Elkészítés:
A halat sózzuk és meglocsoljuk fél citrom levével. A zöldségeket közben
felkarikázzuk, összekeverjük. Egy tepsibe nagy darab alufóliát terítünk,
fele zöldséget rátesszük. Ízesítjük sóval kevés citromlével, meglocsoljuk
1 evőkanál olíva olajjal. Rátesszük a hal szeleteket, majd a többi zöldséget,
a maradék citromlevet és olíva olajat, kevés sót. A csomag tetején zárjuk
az alufóliát. Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megpároljuk.
Sárgarépa rolád
Hozzávalók:
sárgarépa..........1 db nagyobb
burgonya...........1 db nagyobb
liszt...................1 evőkanál
tojás.................1 db
étolaj................1 evőkanál
petrezselyemzöld, só, borsikafű, frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A megtisztított répát és burgonyát durva lyukú reszelőn lereszeljük,
liszttel és tojással elkeverjük, ízesítjük a fűszerekkel. A masszából
kis roládokat formálunk és olajjal kikent tepsibe téve, sütőben pirosra
sütjük.
Sajt mártás
Hozzávalók:
vaj.............4 dkg
liszt............4 dkg
tej..............0,5 l
sajt............10 dkg
só
Elkészítés:
A vajat a liszttel habzásig hevítjük, majd tűzről levéve forró tejjel
felengedjük és simára keverjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, kevés
sóval ízesítjük és tűzre visszatéve mártás sűrűségűre főzzük.