Acut pancreatitis (heveny hasnyálmirígy gyulladás)
diétás kezelése
Az étrend csak nagyon lassan bővíthető, a különböző lépéseket átugrás nélkül
az állapotjavulás üteméhez igazodva kell végigjárni.
1) Szájon át sem ételt sem italt nem fogyaszthat. (kb. 2 hét-labor értékektől
függ)
2) Folyadékbevitel megkezdhető keserű teával, kortyonként. Később édes
tea, majd néhány nap múlva bővíthető friss gyümölcslével, zöldséglével,
főtt burgonya levével. 2-3 nap alatt megyünk fel a 2 literre.
3) Szénhidrát beépítés: fontos, hogy csak lassan, 3-4 naponként vezessünk
be új nyersanyagot! Szigorúan mindenféle zsiradéktól (beleértve az olajat
és margarint is) mentes legyen. Fogyaszthatók: főtt burgonya, főtt dara
esetleg almával ízesítve. Zsírszegény kekszek pl. háztartási. Kerülendő
mindenféle csokoládé és csokoládés termékek!
4) Fehérje beépítés: fehérje koncentrátumból 5-10 grammot keverhetünk főzelékekhez.
Később tojásfehérje is fogyasztható habos darának, rizsfelfújtnak elkészítve.
Napokkal később iktathatunk csak be húst az étrendbe, ami először csirke
vagy pulyka legyen főzve, a bőre nélkül! Ezután a húsokat más zsírszegény
eljárással
is készíthetjük, például: alufóliában, teflon edényben hozzáadott zsiradék
(olaj is ide tartozik) nélküli sütés)
5) Zsiradék beépítése az étrendbe: kókuszzsír, Rama margarin, pálmamagolaj,
napraforgó olaj, vaj (nem margarin). Az elején 5 grammnál ne fogyasszon
többet naponta, lassan lehet emelni, de a maximálisan fogyasztható mennyiség
ne haladja
meg a 40 g-ot! Ezt tartjuk a továbbiakban is a panaszmentesség fenntartása
érdekében.
Az egész életre szóló javaslatok:
- Mindenféle alkoholos ital mellőzése ajánlott!
- Zsírszegény diéta javasolt (mindenféle zsiradékra vonatkozik), a napi
bevitel ne haladja meg a 40 g-ot. A kenyerét margarinnal, egyéb zsiradékkal,
kockasajttal kenni nem ajánlott. Fontos a nyersanyagok gondos válogatása zsírtartalom
szempontjából. A tejből 0,5 % zsírtartalmú ajánlott, esetleg az 1,5%-os megengedhető.
Más tejtermékek: 0,1%-os joghurt, sovány sajtok. Húsfélékből csirke, pulyka,
hal, ritkában sovány marha, vagy sertés. A zsíros, fűszeres ételek mellőzése
továbbra is ajánlott: pörköltek, töltött káposzta, bő zsírban sültek: rántott
hús, hasábburgonya stb.
- Az ételeket zsírszegényen sűríthetjük: lisztszórással, habarással (zöldséglével,
csontlével, tejjel, kefirrel), diétás rántással (a lisztet szárazon a kívánt
színűre pirítjuk, majd főzeléklével, vagy vízzel higítva az ételbe öntjük),
és a főzelékfélék pürésítésével.
- Zöldségek, gyümölcsök szabadon fogyaszthatók, befőttek, kompótok is.
A puffasztó zöldségeket óvatosan iktassa az étrendbe; először csak keveset
fogyasszon és ha puffad, hányingere van, fájdalom vagy egyéb diszkomfort érzés
jelentkezik, akkor azt a nyersanyagot hagyja ki az étrendből. Hagymát inkább
főzve fogyasszon, mint pirítva.
- Kenyeret szabadon fogyaszthat, péksüteményeket, rizst szintén, ha a készítéshez,
töltelékhez nem használtak fel zsiradékot. Puffasztott gabona, Hamlet keksz,
Korpovit, háztartási keksz szabadon fogyasztható.
- Édességek közül a gyümölcsízek, méz, kevés tojással készülő sütemények,
pudingok, sodók ajánlottak. Tejszínes, csokoládés készítményeket ne fogyasszon.
- Bizonyos fűszerek kihagyása ajánlott az étrendből, ezek: erős, csípős
fűszerek: torma, bors, csípős paprika), lehet használni zöldfűszereket.
- Italok közül a tiszta víz, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcslevek ajánlottak.
Kávét naponta kettőnél többet ne fogyasszon, és jó ha azt is tejjel, vagy
sovány tejporral.
- Dohányzás nem ajánlott!
- Az egyéni érzékenység miatt egyes, esetleg szabadon fogyasztható ételek
is panaszt okozhatnak, ezeket célszerű a továbbiakban kerülni.